#
13
0
194

Todolella històrica

Todolella històrica

La Todolella històrica

Ja amb anterioritat a la conquesta d'aquestes terres pels catalano-aragonesos, la Todolella va haver de ser un xicotet llogaret musulmà, inclosa en el castell de Morella, formant part dels diferents regnes taifas en què es va dividir als llarg dels segles XI i XII aquest territori del Sharkal-Andalus.
A la fi de 1231 a molt a principis de 1232, Blasco de Alagón, conegut cavaller aragonés que ocuparia un dels llocs mes importants en la cort de Jaime I, el de majordom d'Aragó va conquistar la vila de Morella. Jaime I, avisat de la presa del castell morellano pel de Alagón, va deixar a la seua gent d'armes, que es dirigia al castell de Llaures, i es va traslladar a Morella per a pactar amb el noble aragonés. Va haver-hi divergències entre els dos personatges sobre a qui corresponia la plaça per a al final convenir que “els Termes generals de el “Castell de Morella”, amb tots els seus llogarets, passarien a ser senyoriu vitalici de D. Blasco de Alagón, reservant-se el Rei el castell de Morella, que seria custodiat per un alcalde de nomenament real.

Al maig de 1235 el Rei D. Jaime i D. Blasco signen en Montalban un instrument de pau i concòrdia per la possessió de Morella, que va quedar totalment en mans de D. Blasco, havent de revertir i la Corona després de la defunció de l'aragonès, com així ocorreria. Però va anar en 2 d'agost de 1242 quan estant a València Jaime I va concedir la Carta-Pobla de la Todolella a favor de Ramón de Calvera, la qual cosa fa suposar als historiadors que ja en aqueixa data havia mort D. Blasco i era el rei el senyor del castell morellano. 

Poques dades es tenen de Ramon de Calvera, primer senyor de la Todolella, se sap que procedia del lloc o poble de Calvera en la província d'Osca, juntament amb el seu pare Guillem de Calvera i el seu germà Bernardo deCalvera s'explicaven entre els seguidors de D. Blasco. El germà Bernardo va veure reconeguts els seus serveis a D. Blasco, atorgant-li aquest el senyoriu de Sarañana, Alabor i Perarola. Ramón de Clavera hauria d'esperar uns anys perquè se li concedira el senyoriu de la Todolella.

Recursos monumentals:
El pont del molí: aquest pont va ser el primer construït per a creuar el riu, es troba a l'altura de l'accés a l'antic molí del poble, el mateix disposa d'una estructura hidràulica que serveix de canalització a manera d'aqüeducte per a poder arreplegar i utilitzar l'aigua circular-te entre la cisterna i el curs del riu.

El pont gòtic de la Todolella: és el segon pont que es va construir sobre el curs del riu, la seua magnificència l'adquireix per l'amplitud quasi impossible del seu ull de 13 metres d'ample, s'acompanya d'un segon ull per a pas de les persones d'amplària de carro per a la recollida d'aigua amb animals i carro. Aquest recurs es troba quasi íntegrament restaurat i il·luminat donant la benvinguda a tot visitant al municipi de la Todolella en estar situat en la part baixa del poble.

L'ermita de Sant Onofre: aquesta ermita es troba just davant del molí i el pont del molí, juntament amb els dos anteriors conformen un conjunt artístic molt interessant. Se situava allí aquest lloc de culte per la importància que el pas del riu té per al municipi en la seua època fundacional. En l'actualitat ha sigut objecte de rehabilitació de part de la teulada i frontó que presentava desperfectes, en projecte es troba la seua rehabilitació per a reorientar la seua utilització combinant la seua utilització com a lloc per al culte al seu titular Sant Onofre també amb el seu futur ús com a museu etnològic en honor a la històrica dansa de la Todolella i sala d'exposicions.

L' Ermitori de sant Cristòfol: pel seu enclavament incomparable, per la seua monumentalitat a la part alta de la muntanya, dominant-se des de la seua base els termes municipals de fins a 3 poblacions diferents, la Todolella, Forcall i Cinctorres, per la importància del conjunt, ermita, rafal pati interior i tot el conjunt arquitectònic que ho compon. Lloc especial per la seua altura per a l'observació d'estels en les nits buidades d'estiu.
L'església parroquial en honor a Sant Batolomé : temple de creu grega amb cúpula central, accés lateral, i campanar situat als peus de la nau central amb espadaña de coberta semicircular, una raresa arquitectònica de l'època. Les recents actuacions de rehabilitació de la coberta pictòrica, han llançat un resultat sorprenent i inesperat en ocasions. Per la seua situació als peus del castell conforma juntament amb est el conjunt monumental que corona la població.

El Castell de la Todolella: aquest monument s'albira des de tots els accessos al municipi, però des de lluny, ja que la seua situació estratègicament calculada ho amaga a mesura que ens anem acostant al municipi, una vegada dins del municipi ho amaguen els mateixos carrers fins que arribes al seu base.es la imatge mes coneguda al costat de les històriques danses guerreres de la Todolella. Encara que és de propietat privada es pot visitar amb visita concertada.

El casc urbà: mereix aquest espai especial atenció pel seu traçat medieval complet, sense muralles però molt bé delimitat de forma ordenada s'organitzen els carrers d'aquest poble en el vessant de la muntanya, a resguard del castell en la seua part alta i en la seua falda el curs del riu Cantavella. Casc urbà que es troba en un pla integral de rehabilitació urbana que aquesta donant molt bons resultats al costat de la implicació dels veïns de la Todolella, que mostren el seu amor al poble conservant-ho tan bé com siga possible.

Edifici de l'Ajuntament: la seua antiguitat no es troba datada. Presenta un arc rebaixat que conforma l'entrada al porxo de la plaça major, sobre aquest arc s'alça l'antic ajuntament, aquest mateix se sotmetrà a restauració en quan siga possible, mentre les funcions de l'ajuntament s'han traslladat a l'edifici polifuncional El Guerrer en el número 7 del carrer carretera.

Saranyana: aquest poble que ara torna a estar habitat, va ser en el seu moment un lloc pròsper, mostra són d'aixó els diferents monuments que en aquest lloc es reuneixen, en aquest lloc es troba l'església construïda es coneix pel robust de les seues bases, sobre les bases de l'antic castell de Saranyana. A pocs quilòmetres del casc urbà de la Todolella, travessant el pont gòtic és de visita obligatòria aquest lloc on el temps es pare en el seu moment i ara comença a despertar de nou amb el ressorgiment del turisme rural, sobre aquest espai recauen també infinitat de projectes de rehabilitació, que esperem que prompte comencen a veure la llum.