Ajuntament de Todolella

Todolella històrica
 
Ja amb anterioritat a la conquesta d'aquestes terres pels catalano-aragonesos, la Todolella va haver de ser un petit llogaret musulmà, inclosa al castell de Morella, formant part dels diferents regnes taifes en què es va dividir al llarg dels segles XI i XII aquest territori del Sharkal-Andalus.

A la fi de 1231 o molt a principis de 1232, Blasc d' Alagó, conegut cavaller aragonès que ocuparia un dels llocs més importants en la cort de Jaime I, el de majordom d'Aragó, va conquerir la vila de Morella. Jaime I, avisat de la presa del castell morellà pel d' Alagó, va deixar a la seva gent d'armes, que es dirigia al castell d'Ares, i es va traslladar a Morella per pactar amb el noble aragonès. Va haver-hi divergències entre els dos personatges a qui corresponia la plaça per, al final, convenir que “els Termes generals de el “Castell de Morella”, amb tots els seus llogarets, passarien a ser senyoriu vitalici d' En Blasc de Alagó, reservant-se el Rei el castell de Morella, que seria custodiat per un alcalde de nomenament real.

Al maig de 1235 el Rei En Jaume i En Blasc signen en Montalban un instrument de pau i concòrdia per la possessió de Morella, que va quedar totalment en mans d'En Blasc, havent de revertir a la Corona després de la defunció de l'aragonès, com així ocorreria. Però va ser el 2 d'agost de 1242 quan estant a València Jaume I va cencedir la Carta-Pobla de la Todolella a favor d'En Ramón de Calvera, la qual cosa fa suposar als historiadors que ja en aquesta data havia mort En Blasc i era el Rei el senyor del castell morellà.

Poques dades es tenen de Ramon de Calvera, primer senyor de la Todolella, se sap que procedia del lloc o poble de Calvera a la província d'Osca, juntament amb el seu pare Guillem de Calvera i el seu germà Bernardo de Clavera, es comptaven entre els seguidors d'En Blasc. El germà Bernardo va veure reconeguts els seus serveis a En Blasc, atorgant-li aquest el senyoriu de Saranyana, Alabor i Pererola. Ramón de Calvera hauria d'esperar uns anys perquè se li concedís el senyoriu de La Todolella.

Recursos monumentals:

  • El pont del molí: aquest pont va ser el primer construït per creuar el riu, es troba a l'altura de l'accés a l'antic molí del poble; el mateix disposa d'una estructura hidràulica que serveix de canalització a manera d'aqüeducte per poder recollir i utilitzar l'aigua circulant entre la cisterna i el curs del riu.

  • El pont gòtic de la Todolella: és el segon pont que es va construir sobre el curs del riu, la seua magnificència l'adquireix per l'amplitud gairebé impossible del seu ull de 13 metres d'ample. s'acompanya d'un segon ull per a pas de les persones d'amplària de carro per a la recollida d'aigua amb animals i carro. Aquest recurs es troba gairebé íntegrament restaurat i il·luminat donant la benvinguda a tot visitant al municipi de la Todolella en estar situat en la part baixa del poble.

  • L'ermita de Sant Onofre: aquesta ermita es troba just davant del molí i el pont del molí, juntament amb els dos anteriors conformen un conjunt artístic molt interessant. Se situava allí aquest lloc de culte per la importància que el pas del riu té per al municipi en la seva època fundacional. En l'actualitat ha estat objecte de rehabilitació de part de la teulada i frontó que presentava desperfectes, en projecte es troba la seva rehabilitació per reorientar la seva utilització combinant la seva utilització com a lloc per al culte al seu titular Sant Onofre també amb el seu futur ús com a museu etnològic en honor a la històrica dansa de la Todolella i sala d'exposicions.

  • L' Ermitorio de Sant Cristòfol: pel seu enclavament incomparable, per la seva monumentalitat a la part alta de la muntanya, dominant-se des de la seva base els termes municipals de fins a 3 poblacions diferents, la Todolella, Forcall i Cinctorres, per la importància del conjunt, ermita, rafal, pati interior i tot el conjunt arquitectònic que ho compon. Lloc especial per la seva altura per a l'observació d'estels en les nits d'estiu.

  • L'església parroquial en honor a Sant Batolomé : temple de creu grega amb cúpula central, accés lateral, i campanar situat als peus de la nau central amb espadanya de coberta semicircular, una raresa arquitectònica de l'època. Les recents actuacions de rehabilitació de la coberta pictòrica han donat un resultat sorprenent i inesperat en ocasions. Per la seva situació als peus del castell conforma juntament amb aquest el conjunt monumental que corone la població.

  • El Castell de la Todolella: aquest monument s'albira des de tots els accessos al municipi, però des de lluny, ja que la seva situació estratègicament calculada l'amaga a mesura que ens anem apropant al municipi. Una vegada dins del municipi ho amaguen els mateixos carrers fins que no s'arribe a la seua base. Es la imatge mes coneguda del poble al costat de les històriques danses guerreres de la Todolella. Encara que és de propietat privada, es pot visitar amb visita concertada.

  • El casc urbà: mereixespecial atenció pel seu traçat medieval complet, sense murades però molt bé delimitat. Els carrers s'organitzen de manera ordenada en el vessant de la muntanya, a resguard del castell en la seva part alta i en la part baixa fins a la vora del riu Cantavieja. Casc urbà que es troba en un pla integral de rehabilitació urbana que aquesta donant molt bons resultats al costat de la implicació dels veïns de La Todolella.

  • Edifici de l'Ajuntament: la seva antiguitat no es troba datada. Presenta un arc rebaixat que conforma l'entrada al porxo de la plaça major, sobre aquest arc s'aixeca l'antic ajuntament, que acull actualment el museu fotogràfic de la Santantonà. les oficines del l'ajuntament s'han traslladat a l'edifici polifuncional El Guerrer en el numero 7 del carrer carretera.
  • Saranyana: l'antic poble de La Todolella, va ser en el seu moment un lloc prosper, mostra són d'això els diferents monuments que en aquest lloc es reuneixen, en aquest lloc es troba l'església construïda, es coneix pel robust de les seves bases, sobre les bases de l'antic castell de Saranyana. A pocs quilòmetres del casc urbà de La Todolella, travessant el pont gòtic és de visita obligada aquest lloc on el temps es  va parar al seu moment i ara comença a despertar de nou amb l'establiment de nets del poble de Saranyana i el ressorgiment del turisme rural, sobre aquest espai recauen també infinitat de projectes de rehabilitació, que esperem que prompte comencen a vore la llum.

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Formulari de cerca

Portal desenrotllat amb Drupal