Ajuntament de Todolella

Dimecres, Març 22, 2017 - 09:30
El IVACE felicita a l'ajuntament de la Todolella per l'esment d'honor rebut en els premis Eneragen pel seu projecte de District Heating amb biomassa
El IVACE felicita a l'ajuntament de la Todolella per l'esment d'honor rebut en els premis Eneragen pel seu projecte de District Heating amb biomassa

El projecte de District Heating amb calderes de biomassa desenvolupat per l'Ajuntament de la Todolella ha rebut l'esment d'honor dels premis nacionals d'Energia organitzats per l'Associació Espanyola d'Agències d'Energia (EnerAgen), de la qual IVACE és membre.

De tots els projectes rebuts, el presentat per la Todolella va ser el seleccionat per IVACE-Energia per competir en la categoria de Millor actuació relacionada amb les energies renovables i l'eficiència energètica desenvolupada en ajuntament de menys de 20.0000 habitants.

La directora general del IVACE, Júlia Company, ha mostrat la seva satisfacció per aquest reconeixement i ha destacat que "es tracta d'una iniciativa singular, ja xarxa de proveïment de calor de la Todolella és l'única xarxa de calor existent a la Comunitat Valenciana que dóna servei a un casc urbà per complet".

A més, Company ha animat als municipis de tota la Comunitat a seguir l'exemple de la Todolella i apostar per les energies renovables. En aquest sentit, ha posat l'accent que "el projecte de la Todolella és perfectament exportable a altres municipis, especialment en aquells amb unes necessitats majors de calefacció i aigua calenta sanitària com poden ser zones amb climatologia freda, població d'edat elevada, que alberguin residències, hospitals, etc".

Cal destacar que l'ajuntament de la Todolella ha rebut una ajuda del IVACE de 280.000 euros parell el desenvolupament d'aquest projecte.

Una xarxa de calefacció centralitzada o District Heating és un sistema de subministrament d'aigua calenta sanitària i calefacció (i en alguns casos també refrigeració) a diferents edificis a partir d'una planta central. La calor produïda en aquesta planta es lliura als usuaris per al seu consum mitjançant una xarxa de canonades pre aïllades i enterrades.

L'obra projectada és una xarxa de distribució d'energia que transcorre enterrada pels carrers del casc urbà i que proporciona a cadascun dels usuaris que es connecta calefacció i aigua calenta sanitària.

L'energia/calor es transporta (per mitjà d'aigua calenta) al consumidor a través de les canonades preaisladas, una d'impulsió i una altra de tornada. En cada punt de consum existeix una petita estació energètica que intercanvia l'energia de la xarxa, transformant-la en calor i aigua calenta sanitària.

Els usuaris beneficiats per l'actuació són la totalitat dels veïns del casc urbà de la Todolella, en la seva gran majoria de cases unifamiliars de diverses altures els sistemes de les quals de calefacció i aigua calenta sanitària funcionen amb gásoleo, fàcilment convertibles per a la seva utilització amb la connexió a la xarxa de calor.
Les xarxes "District Heating" són idònies per a l'ús de biomassa. Les calderes de biomassa tenen rendiments de fins al 95%, treballen en un ampli rang de potències i compten amb sistemes d'alimentació contínua i automatitzada de combustible, neteja automàtica i compactació de les cendres.

Estalvi econòmic proper al 60%

Amb aquesta iniciativa s'ajuda a les economies domèstiques, ja que l'estalvi respecte a les tarifes del gasoil suposa al voltant d'un 60%. Això suposa a més una revaloració dels immobles que adopten aquest sistema de calefacció i aigua calenta sanitària.
Destacar també que aquesta mesura suposa un augment de la seguretat en els habitatges al no ser necessari el manejar i acumular combustibles fòssils i s'eliminen els problemes de sorolls i olors provocades per les calderes de gasoil. La gestió i el manteniment centralitzats a més d'evitar molèsties a cadascun dels usuaris individualment permet una optimització del procés.
Quant a la repercussió en el desenvolupament econòmic de la zona, la disponibilitat d'una font d'energia més barata que les que anteriorment s'utilitzaven (gasoil i electricitat) a més de l'estalvi directe que provoca en cadascun dels usuaris afavoreix que les cases rurals, comerços i hotels que s'han connectat siguin més competitius.
La biomassa és autòctona, és a dir, empra recursos procedents de l'entorn en el qual es consumeix i provoca sinergies socials relacionades amb la creació de noves activitats econòmiques en l'entorn i la millora de rendes.
La utilització de biomassa com a combustible fomenta la creació de llocs de treball a la zona tant per a la seva obtenció (neteja de muntanya), com para la seva transformació (estella o pellet) i transport.

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Formulari de cerca

Portal desenrotllat amb Drupal